2013. november 6. - KÉZMŰVESEK ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA - Sajtóvisszhang

A 2013. november 6-án megtartott Kézművesek Országos Találkozójáról megjelent sajtóhírek:

A kézművességnek helye van a vidékfejlesztésben (forrás: mnvh.hu)

A hagyományok fontosságára, különösen közösségépítő szerepére hívták fel a figyelmet a Kézművesek Országos Találkozóján Mezőtúron, ahol a Népi Kézműves Stratégiát is részletesen bemutatták.

A Tiszántúl és hazánk többi tájegységének kézműves hagyományait, termékeit és készítőiket mutatta be a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával november 6-án Mezőtúron megrendezett Kézművesek Országos Találkozója. Az esemény előadásain, szakmai beszélgetésein az utóbbi időszak kézművességgel kapcsolatos szakmai, törvényi és gazdasági változásai kerültek terítékre, de nem hiányoztak a helyi és környékbeli termelők árui, különösen a mezőtúri fazekas munkák sem, amely az elsők között kapott helyet a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti listáján, emelte ki Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere. (tovább a teljes cikkre)


2013. november 6. - Kézművesek Országos Találkozója Mezőtúron (forrás: agrar.szolfportal.hu)

Nagy örömmel fogadtam hajdani kollégánk Dr. Barancsi Ágnes MNVH JNSZ megyei referensének meghívását az országos találkozóra, melyet a Gál Ferenc Főiskola, a Mezőtúri Ipari Park Kft., valamint a Túri Fazekas Múzeum szervezésében a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, Mezőtúr Város Önkormányzata, és a Mezőtúri Közművelődési és Sport Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásában szerveztek a mezőtúri volt Főiskola épületében.

A „LEG A LÁB „Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánc együttese és a Suttyomba Zenekar bemutatója (Békés megye) nyitotta meg a színvonalas országos rendezvényt.

A megjelenteket köszöntő beszédek után Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium

Élelmiszer-feldolgozási főosztályvezető, a Hungarikum Bizottság titkára „A kézműves termékek jelentősége a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményébencímű előadását hallgattuk meg. (tovább a teljes cikkre)


Kézművesek Országos Találkozója (youtube videó - feltöltő: Magyar Vidék)


Kézműves találkozó Mezőtúron + VIDEO (forrás: Szolnok TV)

A „Kerámia fővárosába" Mezőtúrra várták ma az ország kézműveseit. A helyi termékek bemutatójával színesített konferencián a hungarikumokról is szó esett. Mint elhangzott, még ma is sok a félreértés a fogalom körül. Vannak például boltok ahol tucatszámra árusítanak hungarikumokat, míg valójában csak húsz létezik belőlük.

A kézműves termékektől elsősorban az áruk riasztja el a vásárlókat. A gazdasági válság éppen ezért érzékenyen érintette az ősi kismesterségek művelőit. A tömegtermékek korában el sem tudjuk gyakran képzelni mennyi munka van egy mézeskalácsban, egy butellában, vagy éppen ezekben a lószőrből készült ékszerekben, melyekből még Las Vegasban is található egy- egy darab. Az utánpótlás biztosítása, a szakképzés szervezése, valamint a piacrajutás ma a legfontosabb kérdések, melyek a kézműveseket és a törvényalkotókat foglalkoztatja. A kézművesek mezőtúri országos találkozóján elhangzott- nemzeti érdek a családi műhelyek és gazdaságok fennmaradása. (tovább a teljes cikkre)


Kézművesek Országos Találkozója – Mezőtúrra várták az ország kézműveseit (forrás: turihirek.hu)


Kézműves Találkozó Mezőtúron (forrás: tudositok.hu)


 
„A rendezvény a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósul meg.”