80,8 millió forintos pályázat génmegőrzésre

2013. július 3. - 80,8 millió forintos pályázat génmegőrzésre

A hazai mezőgazdaság sokszínűségének megőrzése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelten fontosnak tartja a genetikai erőforrásaink, mint nemzeti örökségünk megóvását.
A biológiai alapok, a genetikai változatosság védelme a hazai mezőgazdaság jövője szempontjából alapvető fontosságú, hiszen ezek jelentik az alapját új, a változó körülményekhez alkalmazkodni képes fajták nemesítéséhez, tenyésztéséhez.

Ennek érdekében a vidékfejlesztési miniszter az állami génmegőrzési feladatok ellátására 2013-ban is pályázatot hirdet. A támogatásra 80,8 millió forint áll rendelkezésre.

A támogatás fő célja a mezőgazdasági, kertészeti, erdészeti termelés hazai növényi biológiai alapjainak, genetikai anyagainak megőrzése, fenntartása és fejlesztése, valamint bizonyos őshonos mezőgazdasági állatfajták génmentése, megőrzése, fenntartása és védelme.

A támogatásra a nemzeti génvagyon részét képező, a Növényi Diverzitás Központ által nyilvántartott növényi génkészlettel (beleértve a mezőgazdasági jelentőségű mikroorganizmusokat is), vonal- és fajtagyűjteménnyel, vagy törzsültetvénnyel, törzsgyűjteménnyel rendelkező jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok jogosultak.

A felhívásban megadott őshonos mezőgazdasági állatfajták esetében támogatás olyan esetben adható, ha az adott faj vagy fajta európai uniós forrásból nem kaphat támogatást.

A támogatáshoz nem szükséges önerő, a megítélt támogatási összeg folyósítása a pályázati felhívásban foglaltak szerint történik.

A pályázat benyújtásának határideje: 2013. augusztus 3.

A pályázati kiírás itt olvasható.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)