A Földet a gazdáknak program főként a családi gazdálkodókat és a fiatal gazdákat segíti

2014. január 13. - A Földet a gazdáknak program főként a családi gazdálkodókat és a fiatal gazdákat segíti (tovább a teljes cikkre)

A Földet a gazdáknak program főként a családi gazdálkodóknak és a fiatal gazdáknak kívánt segíteni abban, hogy javíthassák termelési feltételeiket - hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára Budapesten sajtótájékoztatón.

Bitay Márton közölte: a várhatóan január végén, február elején lezáruló program keretében 250 ezer hektár állami földterület haszonbérletére lehetett pályázni. A teljes szerződésállomány megkötését követően várhatóan több mint 6 ezren jutnak majd állami földek használati jogához. Tízszer annyian, mint a szocialista kormányok idején - mondta az államtitkár.

Az eddig nyertes pályázók több mint 80 százaléka természetes személy. Egy-egy pályázó átlagosan 25-30 hektár szántó művelési jogát, és mintegy 60 hektár legelő használati jogát nyerte el. Mindez azt támasztja alá, hogy a mostani kormány nem a nagyüzemeket, cégeket, cégcsoportokat, hanem mindenek előtt a családi gazdálkodókat és a fiatal gazdákat kívánja segíteni - fűzte hozzá Bitay Márton.

Forrás: MTI