A palagáz hasznosítása átrendezné az energia területét az EU-ban

2013. július 17. - Fazekas Sándor: a palagáz hasznosítása átrendezné az energia területét az EU-ban (TELJES CIKK)

A palagáz nagy mennyiségű hasznosítása esetén az Európai Uniónak át kellene értékelnie a megújuló energia kérdéskörét, ezt több felszólaló is felvetette az unió környezetvédelemért felelős minisztereinek informális tanácskozásán - mondta Fazekas Sándor az MTI-nek. A vidékfejlesztési miniszter az Európai Unió soros elnöki tisztét ebben a félévben betöltő Litvánia fővárosában, Vilniusban vesz részt az informális környezetvédelmi tanácsülésen.

A miniszter elmondta: a tanácskozás magyar szempontból legérdekesebb napirendje a palagáz-kitermeléssel foglalkozott, ezek a szénhidrogének hozzájárulhatnak az EU és így Magyarország importfüggőségének csökkentéséhez. Emlékeztetett a "hihetetlen értéket" képviselő makói földgázkincsre, amely szintén nem hagyományos szénhidrogénnek minősül, mivel nagy - 5-7 kilométeres - mélységben található, és nem hagyományos feltételekkel termelhető ki.

A magyar álláspont szerint a nem hagyományos szénhidrogének, különösen a palagáz kutatása rendkívüli körültekintést kíván, biztonságos és környezetbarát megoldásokat kell találni a kitermeléséhez. A nagy mélységben lévő gáz kitermelésekor ugyanis kőzetrepesztéses technológiát alkalmaznak, ennek során vizet és különböző adalékanyagokat préselnek be.