A zöld komponens bevezetése a fenntartható mezőgazdaságot szolgálja

2013. június 4. - A zöld komponens bevezetése a fenntartható mezőgazdaságot szolgálja (teljes cikk)

Stratégiai feladatunk a természeti erőforrásokkal való helyes gazdálkodás, mondta előadásában Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Multifunkcionális Vidék rendezvénysorozat budapesti konferenciáján.

A Közös Agrárpolitika (KAP) célkitűzései között szerepel az életképes élelmiszertermelés, ezáltal a mezőgazdasági jövedelmek és a szektor versenyképességének javítása, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás, amely a mezőgazdaság által előállított közjavak ellentételezését és ösztönzését foglalja magában, valamint a kiegyensúlyozott területi fejlődés, amely a vidéki közösségek és a vidéki munkahelyek fenntartását jelenti. A KAP zöld komponensének elemei a környezetileg fenntartható, ugyanakkor versenyképes gazdálkodás elveit ötvözik – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A 2014 és 2020 között Magyarországra érkező európai uniós közvetlen támogatások 30 százalékához a gazdálkodók - a kisgazdaságok kivételével - különböző környezeti fenntarthatósággal összefüggő feltételek teljesítése esetén juthatnak hozzá, amely kötelező feltételeket összefoglalóan zöldítésnek nevezünk. Ezért Magyarország abban érdekelt, hogy a 2014-20 közötti közösségi forrásokból a zöldítéshez köthető támogatási elem minél több gazdálkodó számára életszerű feltételek mellett igénybe vehető, és lehívható legyen.