Az agrárgazdaság az idén tovább növelheti pozitív kiviteli egyenlegét

2012. december 24.  - Az agrárgazdaság az idén tovább növelheti pozitív kiviteli egyenlegét (teljes cikk)

A magyar mezőgazdaság az előzetes adatok alapján az idén tovább növelheti pozitív kiviteli egyenlegét, ami így várhatóan meghaladja majd a 3 milliárd eurót, azaz 800-900 milliárd forint között lesz - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ágazat idei évét értékelve az MTI-nek.

Jelezte: az ágazat 2012. első nyolc havi teljesítménye azt mutatja, hogy augusztus végéig az agrárgazdaság kiviteli többlete elérte a 2,5 milliárd eurót. Ez alig marad el a tavalyi teljes évi 2,7 milliárd eurós pozitív egyenlegtől.

Megjegyezte: a tavalyi év az ágazat teljesítménye szempontjából rekordévnek számított, mivel az ágazat teljes kibocsátása csaknem elérte a 2200 milliárd forintot, a kivitel teljes értéke pedig meghaladta a 6 milliárd eurót. A 2012. évi kiviteli többlet várhatóan a kibocsátás 5-10 százalék körüli csökkenése mellett valósul majd meg. Ez azt jelzi, hogy az ágazat még kevésbé jó feltételek mellett is jó teljesítményre képes, ezért is indokolt, hogy a kormány stratégiai ágazatként kezeli az agráriumot - tette hozzá.

forrás: (MTI)