Az agrártámogatási rendszer átmeneti éve az idei

2014. január 16. - Az agrártámogatási rendszer átmeneti éve az idei (tovább a teljes cikkre)

A magyar agrárgazdaság támogatására az idén mintegy 725 milliárd forint áll rendelkezésre, de a mostani csak átmeneti év, 2015-től ugyanis változnak a támogatások elosztásának elvei - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön, Keszthelyen.

Feldman Zsolt a Pannon Egyetem Agrártudományi Karán rendezett burgonya ágazati fórumon kifejtette: Magyarországra 2020-ig 8,8 milliárd euró közvetlen támogatási forrás érkezik az Európai Uniótól, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap révén pedig 3,4 milliárd euró.
A korábbi hazai agrár- és vidékfejlesztési programok az európai uniós költségvetési év tavalyi zárásával befejeződtek. Miután a politikai döntések az unióban csak a múlt év végén születtek meg, a hazai támogatási elvek kidolgozása is csak idén készül el és jövőre lép életbe - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A mostani átmeneti évben a közvetlen termelői támogatásokban továbbra is a területalapú dotáció a legjelentősebb, ez a magyar gazdálkodók számára 227 euró, vagyis 68 ezer forint hektáronként. Ebben az esztendőben is folyósítják az egyes speciális ágazati támogatásokat, például a rizstermesztők és a tejtermelők számára, illetve a zöldség- és gyümölcs-, valamint a dohánytermesztés szerkezeti átalakítására, de ez 2014-ben le is zárul.

Forrás: MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája