Az idén 725 milliárd támogatás jut agrár- és vidékfejlesztésre

2014. január 14. - Az idén 725 milliárd támogatás jut agrár- és vidékfejlesztésre

A mezőgazdasági termelők és az élelmiszergazdaság számára 2014-ben összesen csaknem 725 milliárd forint támogatáshoz jut hazai és európai uniós forrásból. Ezen felül mintegy 21 milliárd forinthoz jut az ágazat a gázolaj jövedéki adójának visszatérítéséből - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár hétfőn Veszprémben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezetének rendezvényén a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára közölte: 2014 átmeneti év, a támogatások struktúrája nem változik az elhúzódó brüsszeli döntések miatt, vagyis a területalapú támogatás (SAPS) 2014-ben 227 euró lesz hektáronként.

Ismertetése szerint a termeléshez kötött rizstámogatás kerete 1,26 millió euró, a termeléshez kötött különleges tejtámogatás évi kerete 43,3 millió euró. A kérődző szerkezetalakítási programra 43 millió euró, a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási programra 8,65 millió euró, a dohánytermelés szerkezetátalakítási programjára pedig 23,3 millió euró jut idén. A biztosítási díjtámogatásra európai uniós forrásokból 7,76 millió eurót fordít a kormányzat, melyhez még a nemzeti költségvetésből is biztosít forrásokat  - sorolta Feldman Zsolt. Az elkülönített támogatások között cukorra 41 millió euró, zöldség-gyümölcsre 4,7 millió euró jut - tette hozzá.

Jelezte azt is, hogy nemzeti forrásból 2014-ben az állattenyésztés és a dohány ágazat SAPS - támogatást kiegészítő nemzeti támogatási jogcímeire 18,9 milliárd forint áll rendelkezésre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a de minimis (csekély összegű) keret a duplájára nőtt januártól: 15 ezer euró lett három évre vállalkozásonként.

Tájékoztatása szerint agrár- és vidékfejlesztésre Magyarország 12,3 milliárd eurót kap uniós forrásokból 2020-ig, melyen belül évi 1,3 milliárd euró jut a közvetlen termelői támogatási rendszerre.

Kitért arra, hogy az éves pénzügyi keret 30 százalékát zöldítésre kell fordítani. Szintén kötelező, hogy a fiatal gazdák támogatására az éves pénzügyi keret 2 százalékát fordítsák, de Magyarország várhatóan erre a címre csupán a keret 0,6 százalékát tudja elkölteni az érintettek előzetesen becsült alacsony, mindössze kilencezres nagyságrendjére tekintettel.

Győrffy Balázs, az agrárkamara országos elnöke a NAK-nál bevezetett újításokat ismertette, így például a falugazdászi hálózat átvételét. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormányhivataloktól az összes falugazdászt jogfolytonossággal vette át a NAK.

A kamara ösztönözni kívánja, hogy minél több pályázat szülessen, ez olyan lehetőség a magyar vidék számára, amelyet ki kell használni - húzta alá. Elmondása szerint egyeztetések folynak arról, hogy a 100 millió forint alatti pályázatokat a kamara díjmentesen segítene megírni.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)