Az idén egymilliárd forint jut a hungarikumok megóvására

2013. március 14. - Az idén egymilliárd forint jut a hungarikumok megóvására

Az idén összesen egymilliárd forint jut a magyarság számára kiemelkedően fontos helyi, megyei, valamint nemzeti értékek, köztük a hungarikumok megóvására - mondta a Hungarikum Bizottság titkára az MTI-nek a Hungarikum Sajtóklub szerdai háttérbeszélgetésén.

Gyaraky Zoltán közölte: jelenleg 12 hungarikum van, amelyeket a hungarikumokról szóló törvény erejénél fogva a Hungarikum Bizottság nyilvánított azzá. Ezek közül nyolc a világörökségi listán szerepel, a többi pedig az UNESCO szellemi, kulturális listáján kapott helyet. Ilyen például a matyó hímzés, a mohácsi busójárás és a budai Várnegyed. A szakember megjegyezte: ezen a listán élelmiszer egyelőre nem szerepel.

Hungarikummá csak az a megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték választható, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. A Hungarikum Bizottság titkára hangsúlyozta: a 16 tagú testület őrködik azon, hogy a hungarikumok értéke megmaradjon, ezért nem kívánja azok számát mértéktelenül gyarapítani. Gyaraky Zoltán szerint évente várhatóan kevesebb, mint száz értéket nyilvánítanak majd hungarikummá.

Legközelebb március 21-én, Herenden ülésezik a Hungarikum Bizottság.

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)