Az őszi vetésű növénykultúrák hatvan százaléka jó minősítésű

2013. június 6. - Az őszi vetésű növénykultúrák hatvan százaléka jó minősítésű

Az őszi vetésű növénykultúrák állományainak 60%-a jó minősítést kapott, a téli és kora tavaszi kipusztulás csekély mértékű volt, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az ötödik alkalommal megrendezett Gabona Partnerség Szakmai Találkozón Baján. Közlemény.

Az államtitkár ismertette az őszi árpa előzetes termésbecslését: várhatóan 4,3 tonna lesz hektáronként, felülmúlva a tavalyi év 3,8 tonnás hektáronkénti átlagát. Hozzátette: az őszi vetések fejtrágyázását és gyomirtását 1,4 millió hektáron már zömmel befejezték a termelők.

Czerván György hangsúlyozta: a csapadékos és hideg időjárás a tavaszi munkák elvégzését jelentősen hátráltatta. Mindösszesen 2 millió 350 ezer hektáron történt magágy-készítés a tavaszi vetésű növényfajok számára.

Tavaszi árpából a tervezett 96 ezer hektárból 75 ezer hektárt vetettek az ideálisnál későbbi időpontban, így gyengébb terméskilátások valószínűsíthetők. Kukoricából (szemes) a tervezett 1 millió 232 ezer hektárnál többet, 1 millió 236 ezer hektárt, míg napraforgóból a tervezett 598 ezer hektár helyett 605 ezer hektár vetettek a gazdák.

A 2012-es aszályos év után, az idei csapadékos időjárás hatására a talajok vízzel telítetté váltak, melyet a gabonák hasznosítani tudnak. Az őszi és tavaszi vetések mai állapotát figyelembe véve összességében kedvezőek a terméskilátások. A búza európai és világpiaci árának alakulására hatással lesz, hogy az elemzők jelenleg a tavalyinál kedvezőbb terméseredményekre számítanak globálisan.

Czerván György hangsúlyozta: a Vidékfejlesztési Minisztérium mindent elkövet annak érdekében, hogy a gazdálkodók minél szélesebb köre mentesüljön az útdíj fizetése alól, a termények szállítását végző saját gépjárműveik esetében a mezőgazdasági termények betakarításakor.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)