Azonnali vizsgálat a GMO-s vetőmagok ügyében

2013. június 1. - Azonnali vizsgálat a GMO-s vetőmagok ügyében

Azonnali hatállyal átfogó vetőmag-, illetve vetésellenőrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter, mert tudomására jutott, hogy az ország keleti határain keresztül bizonyos mennyiségű GMO-s (génmódosított) kukorica-vetőmag érkezett illegálisan Magyarországra. Ezt Budapesten, a Rózsák terén, a Hétből hétbe fesztivál megnyitója után jelentette be Fazekas Sándor.

A miniszter kiemelte, Magyarország GMO-mentességének fenntartása elsőrendű nemzeti érdek, és az elmúlt két évben is már több ezer hektárnyi kukoricát kellett kitárcsázni emiatt. Most az ellenőrzés arra irányul, hogy megállapítható legyen, vetettek-e a gazdálkodók ilyen vetőmagot, illetve van-e az országban GMO-val szennyezett kukorica - mondta.

Felhívta azoknak a gazdálkodóknak a figyelmét, akik esetleg GMO-s vetőmagot vetettek, hogy sürgősen tárcsázzák ki, mert ha az ellenőrök megtalálják, megbüntetik őket. Fazekas Sándor utalt arra, hogy GMO-val szennyezett kukorica vetéséről az ország keleti részéből érkeztek jelzések.

Az MTI kérdésére válaszolva közölte: a szennyezett vetőmag az országba a keleti határon keresztül jutott be, de azt, hogy honnan érkezett, a vizsgálatnak kell kiderítenie. A GMO-s vetőmagot nem cégek hozták be - emelte ki. Az országba hivatalosan behozott vetőmagokkal nem volt gond, ezt az eddigi vetőmag-ellenőrzések is igazolták - hangsúlyozta.

(MTI)