Civilek tanácskoztak a Víz Világtalálkozó előtt

2013. szeptember 2. - Civilek tanácskoztak a Víz Világtalálkozó előtt

Nincs olyan élőlény, amely ne lenne víz nélkül pusztulásra ítélve – ezért a legfőbb feladat a víz tisztaságának megőrzése és a Föld lakosságának tiszta vízzel való ellátása – jelentette ki Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a hazai környezetvédelmi civil szervezetek számára összehívott fórum szünetében.

A Budapesti Víz Világtalálkozó előtt a hazai környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek a Vidékfejlesztési Minisztériumban a számukra rendezett fórumon megvitathatták a Víz Világtalálkozó témaköreit és ajánlásokat fogalmaztak meg a fenntartható fejlesztési célok témaköreiben. Ezek az ajánlások, szempontok a Világtalálkozóra meghívott hazai résztvevők felkészülését segítik.

A tiszta ivóvízhez való jog, az integrált vízgazdálkodás a XXI. században, és zöld gazdaság a tiszta vízért – legfőképp ezekről a témákról zajlik majd a diskurzus októberben a Budapesti Víz Világtalálkozón – adott tájékoztatást az államtitkár. Mint elmondta, a közel 150 résztvevővel zajló nemzetközi konferencia célja a meglévő vízkészletek fenntartása és a vizekben meglévő szennyeződések kiküszöbölése lesz.

A szakemberek, a civil szervezetek képviselői, a résztvevő államok és alapítványok vezető tisztségviselői megoldást keresnek majd a szennyvízkezelés problémájára és a szennyvíziszap elhelyezésére. Ez, mint ahogyan Illés Zoltán fogalmazott, mindenhol jelentős probléma, amelyre mihamarabb megoldást kell találni.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)