Digitális talajtérkép a Balaton vízgyűjtőjéről

Az agrár-környezetvédelmi programok és a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek összehangolásában is segíthet az a részletes talajtérkép, amelyet a Balaton vízgyűjtőjéről készítettek a Georgikon Térképszerverre.

A Georgikon Térképszerveren a közelmúltban publikálták a Balaton vízgyűjtő 1:200000 méretarányú talajtérképének vektoros változatát. Ez a térkép a hazánk teljes területét lefedő digitális talajtérképek közül a legrészletesebb. A raszteres állomány feldolgozásával és a vektoros digitalizálással egy térinformatikai munkára alkalmas állomány jött létre a Balaton vízgyűjtőjére.

Az agrár-környezetvédelmi programok és a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek összehangolásának egyik fő akadálya volt, hogy hiányoztak azok a részletes talajtérképek, amelyek segítségével a két program hasonló, de mégsem azonos céljait össze lehetett volna egyeztetni. A most közzétett adatbázis megfelelő alap lehet egy olyan koncepcionális talajtérkép megalkotásához, amely a digitális adatok széles körének elemzésbe vonásával (domborzat, felszínborítás, földtan) területspecifikus programok végrehajtásához tud nagy részletességű térképi támogatást nyújtani.

Az újonnan publikált térkép elérhetősége: http://map.georgikon.hu/hu/balaton-vizgyujto-vektoros-mezogazdasagi-talajterkepe.

Forrás: Pannon Egyetem Georgikon Kar