Duplájára bővítette mezőtúri vetőmagüzemének kapacitását a Syngenta

2012. október 17. - Duplájára bővítette mezőtúri vetőmagüzemének kapacitását a Syngenta (cikk)

Összesen 3,5 milliárd forinttal bővül a szerződéses termelők éves bevétele annak a beruházásnak köszönhetően, amely megduplázta a svájci székhelyű Syngenta mezőtúri vetőmagüzemének betakarítási és feldolgozó kapacitását – közölte a helyszínen a fejlesztés ünnepélyes átadása alkalmából a vidékfejlesztési miniszter.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a 7,5 milliárd forintos beruházás a világ legkorszerűbb vetőmagüzemeinek sorába emelte a mezőtúrit, amely mintegy 150 állandó dolgozó mellett szezonálisan immár további 300 embernek ad megélhetést a térségben.

A fejlesztés 3,5 milliárd forinttal növeli a szerződéses termelők éves bevételét, összesen mintegy 6 milliárd forint jövedelemhez juttatva az érintett gazdálkodókat – fogalmazott.

A politikus rámutatott: az agrárium szerepe hazánkban és nemzetközi szinten is az ipari forradalomhoz hasonló változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A klímaváltozás és a Föld népességének növekedése, a környezetbarát, zöld gondolkodás térnyerése időről-időre új kihívások elé állítja a szakmát. A világ élvonalához tartozó magyar vetőmag ágazat ehhez képes volt alkalmazkodni, miközben a kormány elkötelezettséget vállalt a génmódosítás-mentes termékek előállítása mellett - tette hozzá.

/forrás:http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/
Fotó: Szilágyi-Bay Péter