Egyre több gazdálkodó igényel területalapú támogatást

2013. június 21. - Egyre több gazdálkodó igényel területalapú támogatást (teljes cikk)

Háromezerrel több gazdálkodó adott be egységes területalapú támogatásra kérelmet az idén, mint 2012-ben. Az idén több mint 5 millió hektárra igényeltek a gazdálkodók területalapú támogatást, a június 10-i végső határidőig összesen 180 123 egységes kérelem érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Tavaly 176 890 kérelmet regisztrált a hivatal. Közlemény.

Az adatok is igazolják, hogy sikeres a kormány „Földet a gazdáknak" programja. Soha ilyen léptékű program nem volt Magyarország történetében, ekkora mértékű támogatást nem kapott még a magyar agrártársadalom. A Nemzeti Ügyek Kormánya 2010 után számba vette az addigi szocialista kabinetek által elhanyagolt és parlagon hagyott nemzeti tulajdonú birtoktesteket, majd családi gazdaságok használatába bocsátotta, ennek köszönhetően egyre több a megművelt terület.

Az állami földek eddigi bérbeadása máris érződik az állattartás fellendülésében, így a szarvasmarha-állomány nyolcezres növekedésében, amiben szerepet játszott a tej árának stabilizálása is.