Elhúzódhat az uniós agrárpolitika reformja

2013. január 17. - Elhúzódhat az uniós agrárpolitika reformja (teljes cikk)

Várhatóan elhúzódik az Európai Unió (EU) Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformja, ezért 2014 átmeneti év lehet az uniós agrárfinanszírozásban - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán egy berlini tanácskozáson.

A Berlini Európai Akadémia (EAB) nemzetközi agrárszemináriumán tartott előadásában a miniszter hangsúlyozta: arra kell törekedni, hogy 2013 első félévében lezáruljon a KAP és a Közös Halászati Politika (KHP) reformja. Így elegendő idő maradhat a végrehajtási jogszabályok megalkotására és a tagállami intézményrendszer felkészítésére, de a folyamat várható elhúzódása miatt fel kell készülni egy átmeneti év bevezetésére is.

Kiemelte: az egész EU számára sorsdöntő, hogy a 2014-ben kezdődő új 7 éves költségvetési ciklusban ne csökkenjenek a KAP forrásai. Magyarország szorgalmazza, hogy legalább nominális értéken maradjanak meg a források, és az uniós átlagnál több közvetlen támogatással rendelkező tagállamok finanszírozzák az átlagtól elmaradó országok támogatásának fokozatos kiegyenlítését.

Forrás: (MTI)