Fontos fehérjeforrások lehetnek a takarmányozásban a bioüzemanyag-gyártás melléktermékei

2013. július 8. - Fontos fehérjeforrások lehetnek a takarmányozásban a bioüzemanyag-gyártás melléktermékei (TELJES CIKK)

Fontos költségcsökkentő tényezők lehetnek a takarmányozásban a bioüzemanyag-gyártás melléktermékei, egyúttal fehérjeforrásként csökkenhetik az állattenyésztés import szójától való függőséget - jelentette ki Feldman Zsolt hétfőn Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy takarmányozási fórumon beszélt a többi között arról, hogy az állattenyésztésben a versenyképesség érdekében csökkenteni kell a takarmányozási költségeket, a minőség fenntartása mellett.

Az állattenyésztés költségeinek - területtől függően - 50-70 százalékát teszik ki a takarmányköltségek. Magyarországon évente mintegy 5,4 millió tonna takarmányt használnak fel, amiből közvetlenül 4 millió tonna a gabonaszektorból érkezik, így az állattenyésztés helyzete kihatással van a szántóföldi növénytermesztés helyzetére is - tette hozzá. Kifejtette, a bioüzemanyag-gyártás melléktermékei jól hasznosíthatók az állattenyésztésben.