Helyi ”jó gyakorlatok” feltérképezése a főiskolán

Konferencia beszámolóLeader térségek közötti együttműködés pályázat keretében „Hagyomány - Helyi termék - Hálózat” címmel rendezett konferenciát a Gál Ferenc Főiskola 2014. november 6-án.

A mezőtúri Méhecske citerazenekar fellépést követően Herczeg Zsolt Mezőtúr város polgármestere köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Beszédében kiemelte, hogy a helyi termékek a helyi gazdaság megerősítésének megfelelő és hatékony eszközei lehetnek, ám ezen téren akadnak még megoldandó feladatok.

Dr. Kállai Mária Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Berec Zsolt Miklós a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke méltatták a kormányzat azon munkáját, melyet a helyi értékek megőrzése, megerősítése érdekében tett és tesz.

Dr. Kozma Gábor a Gál Ferenc Főiskola rektora rávilágított arra, hogy a főiskola által felvállalt jó gyakorlatok összegyűjtése és terjesztése igen komoly feladat, hisz a cél a térség vidékfejlesztési szereplőivel történő szoros hálózat kialakítása.

Dr. Nagyné Varga Ilona, a JNSZ Megyei Esély Szociális Közalapítvány igazgatója bemutatta a pályázat elemeit, a főiskolával együttműködő Leader helyi akciócsoportokat.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára nyitó előadásában vázolta, hogy a versenyképesség fokozása érdekében a 2014 – 2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Programban kiemelt hangsúlyt kap a kis- és közepes családi vállalkozások fejlesztése. A munkahelyteremtés érdekében nagy szerep hárul majd az állattenyésztés, kertészet, élelmiszer-feldolgozás munkaigényes ágazatok támogatására.

„A hungarikumok a magyarság nagykövetei. Ha ráébredünk saját értékeinkre, elfoglalhatjuk méltó helyünket Európában és a világban” hangsúlyozta Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára.

Az eredményes szakmai tanácskozást kézműves termékek bemutatója illetve gyermekek játszóház követte.