Hírek a vidékről 2012. szeptember

Szemelvények a Vidékfejlesztési Minisztérium híreiből

2012. szeptember hírek

2012. szeptember 28. -Felmérik a fiatal gazdák helyzetét (cikk)

Közös kutatást indít a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fiatal gazdák helyzetének felmérésére. Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) tartott, sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azért is fontos, hogy a döntéshozók megfelelő információkkal rendelkezzenek a fiatal gazdák helyzetéről, mert az Európai Unióban már zajlik a 2014-2020-as tervezési időszak vitája. Weisz Miklós, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége társelnöke emlékeztetett arra, hogy június végén kötöttek együttműködési megállapodást a KSH-val, ennek keretében indul most az első kutatási projekt.

2012. szeptember 28. - Fedezd fel az erdőt! - kezdődik a XVI. Erdők Hete rendezvénysorozat (cikk)

A mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás a nemzetgazdaság olyan alappillérei közé tartoznak, amelyek nemcsak a vidéki Magyarország jólétét, hanem az egész nemzet vagyonának gyarapítását szolgálják – fogalmazott Bognár Lajos helyettes államtitkár a XVI. Erdők Hete nyitórendezvényén. Az eseménynek az Országos Erdészeti Egyesület és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron, a Kerekerdő Turisztikai Központban adott otthont.

2012. szeptember 25. - Hat környezetvédelmi program kezdődhetett meg nyolcmillió frankos svájci támogatással (cikk)

A biodiverzitás, a társadalmi, gazdasági és ökológiai szempontok összehangolása érdekében 8,17 millió svájci frank támogatást nyújt Svájc az uniós felzárkózást segítő Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében hat magyarországi természetvédelmi projektre. A fenntartható életmód és fogyasztás, az egészséges életvitel és a környezettudatos szemlélet kialakítása napjaink kulcskérdése- jelentette ki Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló projekt bemutató rendezvényén Felsőtárkányban. Tóth Katalin hangsúlyozta: az állat- és növényfajokban gazdag Magyarország számára igen fontos a biodiverzitás erősítése, mert a rezervátumszerű szemlélettel szemben a természet értékeit fenntartható módon kezelő integrált gazdálkodás megteremtése a cél. Hozzátette: ehhez pedig a környezettudatos nevelés erősítése is szükséges.

2012. szeptember 25. - Uniós segítséget kér Magyarország az aszálykár enyhítésére (cikk)

azekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács brüsszeli ülésén kérte, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapjából utaljanak gyorssegélyt a magyarországi aszálykár enyhítésére. Indítványozta az agrár-környezetvédelmi előírások könnyítését illetve felfüggesztését, és felvetette annak lehetőségét, hogy a 2013-as közvetlen támogatások előlegének 50 százaléka helyett 80 százalékát lehessen kifizetni. A miniszter beszámolt arról, hogy a magyar mezőgazdaságot rendkívüli csapadékhiány sújtja, emiatt negyven százalékkal kevesebb kukorica és nagyjából feleannyi szálastakarmány termett, mint tavaly. Ez rendkívüli módon befolyásolja a gazdák, különösen az állattartók jövedelmét - közölte.

2012. szeptember 24.  - 13 milliárd forint a vidéki életminőség javítására (cikk)

Összesen mintegy 13 milliárd forinttal támogatja a vidékfejlesztési tárca a vidéki életminőség javítását. A Darányi Ignác Tervben falumegújításra és -fejlesztésre 8 milliárd, a vidéki örökség megőrzésére pedig 5 milliárd forint jut - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A támogatásra önkormányzatok, azok társulásai, nonprofit szervezetek és egyházi jogi személyek pályázhatnak október 15. és november 15. között. A pályázati pénzekből jut majd a többi között a népi építészet emlékeinek megóvására, de a helyi piacok létrehozására is. Mindkét pályázatnál újdonság, hogy bővítésre is fel lehet használni az összegeket. A támogatási kérelmeket a területileg illetékes Leader helyi akciócsoportokhoz lehet beadni – tájékoztatott az államtitkár.

 

2012. szeptember 22. - Akció a magyar alma vödrös értékesítésének növelésére (cikk)

Közösen népszerűsítette a magyar alma vödrös értékesítését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke és Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója a szigetszentmiklósi Auchan áruházban pénteken. Az áruház gyümölcsosztályán megtartott kampánynyitón a tárcavezető hangsúlyozta: a program a magyar almatermelők és a kereskedelem számára is példaértékű, és az akció keretében a vásárlók magyar termelők kiváló minőségű árujához juthatnak hozzá.

2012. szeptember 21. - A kertészeti ágazat növeli a foglalkoztatottságot!-Fazekas Sándor a Hortus Hungaricus kiállításon (cikk)

A kertészeti ágazat fontosságát és az agráriumban betöltött szerepét hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken a 19. Hortus Hungaricus szakkiállítást megnyitó beszédében Szigetszentmiklóson. A nemzetközi szakvásár keretében a miniszter elhelyezte az első magyarországi nagybani biopiac alapkövét is. A miniszter elmondta: a kormány kiemelten támogatja a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozásokat, az egyéni és a családi vállalkozásokat és azokat a mezőgazdasági ágazatokat, amelyek növelik a foglalkoztatottságot, ezért fordít nagy figyelmet a kertészetre is. Ismertette: a teljes mezőgazdasági kibocsátás mintegy 1.800 milliárd forint évente, melyből a kertészet közel húsz százalékkal, 350 milliárd forintos termelési értékkel részesedik.

2012. szeptember 21. - Állattenyésztési napok Kaposváron (cikk)

A kormány és a vidékfejlesztési tárca mindent megtesz azért, hogy az állattenyésztési ágazatok helyzetét javítsa-mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az Állattenyésztési napok megnyitóján, a Kaposvári Egyetemen. A Magyar Mezőgazdaság Kft. az idén hatodik alkalommal rendezi meg a háromnapos seregszemlét, amelyen mintegy ezer állatot mutatnak be a gazdák, és 200 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg a látogatók. Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: noha a mezőgazdaság - és azon belül az állattenyésztés - az elmúlt 20 évben nagyon sokat változott, nemzetgazdasági szerepe még mindig számottevő.

2012. szeptember 21. - Sikeres és átlátható a földhaszonbérleti rendszer (cikk)

A földhaszonbérleti rendszer sikeres és átlátható, kizárja a spekuláció lehetőségét. Eddig egyetlen kormány nem hirdetett meg ilyen nagy területre haszonbérleti pályázatot. Az 1008 eddig megkötött haszonbérleti szerződésből 429 esetben családi gazdaság nyert területet, 249 esetben pedig őstermelő jutott földhöz. Ez a pályázatok mintegy 70 százaléka. A kormány és a vidékfejlesztési tárca elsődleges célja, hogy a haszonbérleti pályázatokkal a kis- és közepes családi vállalkozásokat, az állattartó gazdaságokat juttassa földterületekhez.

2012. szeptember 21. - Bővíthető magyar piacok a Nyugat-Balkánon (cikk)

Montenegró és Albánia is fontos kereskedelmi partnereink, hiszen a magyar termékeknek mindkét országban komoly renoméja van - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a két ország agrárvezetőivel folytatott tárgyalásai után. A kétnapos találkozók témája volt az Európai Unió bővítése, amelynek Magyarország elkötelezett híve, különös tekintettel a nyugat-balkáni térségre, valamint az országok közötti mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelem fellendítésére. Albánia érdeklődik a magyar baromfihús, baromfitermékek iránt, és a tartási technológiáinkat is tanulmányoznák. Montenegróban a magyar sertéshús és az édesipari termékek előtt nyílhatnak újabb piaci lehetőségek – hangsúlyozta a miniszter.

2012. szeptember 19. - A piacra jutás lehetőségeiről szól a Magyar Élelmiszer Hazai Ízek Fesztivál (cikk)

A hazai élelmiszer-előállításban, -forgalmazásban, -fogyasztásban érdekelt felek szakmai párbeszédét és az üzleti kapcsolatok kialakítását segíti a Magyar Élelmiszer Hazai Ízek Fesztivál. A szakmai napot a Magyar Gasztro Térkép Klaszter és a Csongrád Megyei Kormányhivatal rendezi szeptember 22-én, Szegeden. A rendezvényen nyolc élelmiszer nagy- és kiskereskedelmi vállalkozás állít fel beszerzési pontokat, ahol a cégek képviselői arról tájékoztatják a Dél-Alföld mezőgazdasági termelőit, élelmiszergyártó kis- és középvállalkozóit, hogy milyen feltételekkel válhatnak beszállítóvá.

2012. szeptember 18. - Koccintás 2012-ben (cikk)

Idén is fergeteges koccintással indult az ősz. Tizenkét borvidéken, több mint 20 település versengett a legkedveltebb borvidéki település címért. Országszerte mintegy 11 ezer ember koccintott egyszerre. A borvidéki települések programokkal, figyelemfelhívó kampányokkal már a versenyt megelőző hetekben készültek a vidám megmérettetésre. Számos új helyszín várta az érdeklődőket, akik a borkóstolás mellett megismerkedhettek az adott település hagyományaival is.

2012. szeptember 18. - A megemelt és előrehozott támogatások a juhtartókat is érintik (cikk)

A juhágazat számára is jelentős az a segítség, amit a kormány a megemelt és az előrehozott, nemzeti költségvetésből finanszírozott támogatásokkal nyújt – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a városlődi Rúder major „Bemutató mintateleppé" avatásakor. Czerván György kiemelte: a tárca minden lehetséges eszközzel segíti az aszály miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági termelőket. A VM jelentősen megemelte az állattenyésztési ágazatok nemzeti forrásait. Az idén 1,6 milliárd forinttal több pénzhez jutnak a gazdálkodók az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatásokból: a 2012-ben tervezett 6,5 milliárd forintos keretet a kormány 8,1 milliárdra emeli. További segítség, hogy az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására is 400 millió forinttal több forráshoz jutnak a gazdák.

2012. szeptember 18. - Mozgalmas év áll a magyar agrárium mögött (cikk)

Küzdelmes és mozgalmas volt az elmúlt 12 hónap a magyar mezőgazdaságban - összegezte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságában, éves meghallgatásán. Az ágazat legjelentősebb gondjaként említette az aszályt, kiemelve, hogy a klímaváltozás belföldi hatásainak enyhítésére a kormány gyors és hathatós intézkedéséket hozott. Ezek között említette a földalapú agrártámogatások kifizetésének előrehozását, ami 157 milliárd forintot tesz ki, az állatjóléti kifizetések forrásainak 10 milliárd forinttal történt megnövelését, és az így rendelkezésre álló 28 milliárd forint kifizetésének előrehozatalát.

2012. szeptember 18. - A magyar pálinkának semmi köze a csehországi metilalkohol-mérgezéshez (cikk)

A sajtóban megjelent téves információkkal szemben, a Csehországban és Lengyelországban az elmúlt napokban már több halálos áldozatot is követelő metilalkohollal szennyezett szeszesipari termék semmilyen formában nem hozható összefüggésbe a magyar pálinkával. A Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között készülnek, fogyasztásuk biztonságos.

2012. szeptember 17. - Kedvezőbb feltételű bankgarancia- és hitelprogramok (cikk)

A Vidékfejlesztési Minisztérium áttekintette azokat a hitelkonstrukciókat, amelyek a nehéz helyzetben lévő állattartókat, termelőket és élelmiszeripari vállalkozásokat segíthetik. Kedvezőbb feltételekkel igényelhető mostantól az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram, valamint az MFB Élelmiszeripari Bankgarancia Program, és a közeljövőben az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram. Megjelent a vonatkozó két közlemény a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) honlapján, valamint a kormányhatározat a Magyar Közlönyben.

 

2012. szeptember 16.  - Vízgazdálkodási és aszálystratégia készül a klímaváltozás ellensúlyozására (cikk)

A kormány megkezdte a nemzeti vízgazdálkodási és aszálystratégia előkészítését, ennek része az ősszel kezdődő társadalmi vita, a részletes tervezet várhatóan jövő nyárra készül el - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter a kisújszállási Indián Rizs Kft.-nél tett szombati látogatásán. Fazekas Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen közölte: a stratégia megalkotására azért van szükség, hogy Magyarország képes legyen alkalmazkodni a klímaváltozás következményeihez. A tervezetnek több évtizedre kell irányt mutatnia és feladatokat szabnia ahhoz, hogy az Alföld ne váljon elsivatagosodó, egyre nehezebben élhető vidékké – tette hozzá.

2012. szeptember 15.  - Szántóverseny Kenderesen (cikk)

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az I. Kenderesi Regionális Szántóversenyt, ahol Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át a győzteseknek járó díjat. A tárcavezető üdvözölte a Kenderesi Szakiskola, Középiskola és Kollégium vezetőinek és diákjainak kezdeményezését, amellyel elindították a regionális szántóversenyt. Mint fogalmazott: a földművelés megmaradásunk záloga, a történelmi folytonosság biztosítéka. A magyar agráriumnak, az idősödő gazdatársadalomnak égető szüksége van hasznos tudással és szakmai gyakorlattal felvértezett fiatalokra.

2012. szeptember 15.  - Egyensúly ember és természet között (cikk)

A fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés az egyetlen járható út a természeti erőforrások, a fosszilis energiahordozók, az ásványkincsek mértéktelen felhasználása helyett – fogalmazott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter köszöntőjében az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség és a National Geographic Magyarország közös rendezvényén. A Millenárison megtartott egész napos szakmai konferencián a résztvevők arra keresték a választ, hogy miként csökkenthetők a Föld terhei, hogyan éljünk úgy, hogy minél tovább használhassuk bolygónkat. 

2012. szeptember 14.  - Látogatóközpontot hoz létre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Tapolcán (cikk)

Látogatóközpontot hoz létre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Tapolcán, a tavasbarlanghoz kapcsolódó beruházás összértéke több mint 300 millió forint - mondta Puskás Zoltán igazgató, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park megalakulásának 15. évfordulója alkalmából szervezett konferencián pénteken, Csopakon.
Elmondta, hogy a turisztikai pályázatot még szeptemberben benyújtják, a modern, interaktív fogadóépület megépítése 2013-ban kezdődne el. A 700 négyzetméteres látogatóközpont a földtani ismeretek népszerűsítése mellett lehetővé tenné a több mint három kilométer hosszú tapolcai barlangba látogató turisták kulturált fogadását is.

2012. szeptember 14.  - A szürkemarha útja a piacra (cikk)

A génmegőrzés a mára 6-7 ezres számú szürkemarha-állománnyal megoldott, a jelenlegi feladat a szürkemarhából készített termékek piacra juttatása - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, "A magyar szürkemarha útja a piacra jutásig" című konferencia megnyitóján a budapesti Vajdahunyadvárban.
A miniszter kitért arra is, hogy az állam földrajzi eredetvédelemmel, a helyi feldolgozás és kereskedelem támogatásával segíti a szürkemarha-tenyésztést.

2012. szeptember 14. - Indulhat az öntözésfejlesztés! (cikk)

Zöld utat adott a kormány az öntözés fejlesztéséhez szükséges jogszabály-módosításoknak, így egyszerűbben és gyorsabban lehet megteremteni az öntözés feltételeit a mezőgazdaságban. Az egynyári öntözési engedélyek bevezetése a 100 hektárnál kisebb területet művelő gazdáknak nyújt könnyebbséget, a jövőben egyszerűbb lesz egy idényre szóló öntözési engedélyt kérni.
A rendeletmódosításokra több szempontból is szükség van, hiszen az egyre gyakoribb aszályok már a takarmány-termelést is veszélyeztetik. A kisebb gazdaságok érzékenyebbek a csapadékhiányra, és nehezebben tudják a szolgáltatásokat igénybe venni.

2012. szeptember 14. - Megkezdődött az almakampány (cikk)

Szeptember 14-15-én öt Auchan áruház (Budaörs, Solymár, Fót, Maglód, Soroksár) kezdi meg - a görögdinnye és a paprika után - az almakampányt, amely a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Igazgatóságának támogatásával valósul meg.
...
Az akció legfontosabb célja a hazai almapiac erősítése és az alma, különösen a szabolcsi alma hírnevének újjáélesztése, lehetőséget teremtve a nagyobb belföldi fogyasztás elérésére, valamint az orosz export növelésére. Mindezeken túl pedig a vásárlók ösztönzése, hogy a jó minőségű, friss magyar almát keressék a külföldi helyett.

2012. szeptember 14.  - Az agráriumnak szüksége van a felkészült szakemberekre (cikk)

A vidékfejlesztés egyik legfontosabb stratégiai feladata megvédeni a termőföld-kincsünket. A jövőre megjelenő földtörvény végrehajtásához nagy szükségünk lesz azokra a biztos tudású, jól képzett földmérőkre és földrendezőkre, akik a Geoinformatikai Karon végeztek – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának 50. évfordulójára rendezett ünnepségen, Székesfehérváron.

2012. szeptember 13.  - Lendületesen növekszik a juhállomány a családi gazdaságokban (cikk)

Újból nő az előző években csökkenő juhállomány. A sikerhez a vidékfejlesztési tárca által biztosított támogatásokon felül hozzájárul a stabil piaci helyzet és a gazdálkodók fejlesztési szándéka is - mondta Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a családi gazdaságnak számító mátranováki „Faluhely major” mintateleppé avatásakor.

2012. szeptember 13.  - A falusi közösségek megerősítése a cél – a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja a Virtuális Falu Programot (cikk)

Virtuális Falu néven új programot indít a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA), melynek célja, hogy minél több vidéki fiatalt bevonjon a falusi közösségek életébe. A kezdeményezést a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja, az akció védnökei V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár.

2012. szeptember 12.  - Segíti a tejágazat szereplőit a szakmaközi szervezetekről szóló törvény (cikk)

Nagy kihívást jelent a tejágazat szereplőinek a jövedelmek stabilizálása, ebben segítségükre lehet a szeptember elsejétől hatályba lépett szakmaközi szervezetekről szóló törvény is – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerdai gárdonyi konferenciáján.

2012. szeptember 11.  - A kukoricatermés elég a hazai igényekre (cikk)

Az aszály ellenére a gyenge, 4 millió tonnára becsült kukoricatermés elegendő lehet az ország belső igényének kielégítésére - jelentette be Czerván György kedden, Gödöllőn egy agrárfórumon.
E fontos terményből a betakarítás az elején tart, de annyit már lehet látni, hogy a július végén még hektáronként 4,9 tonnára becsült átlagtermés helyett legfeljebb 3,5-4 tonnára lehet számítani - mondta az agrártárca államtitkára.

2012. szeptember 11.  - Jó irányba megy a szekér (cikk)

Érdemi szakmai munka folyik az évtizedek óta elhanyagolt magyar vidék felzárkóztatása érdekében. Új időszámítás kezdődött a mezőgazdaságban. Megkezdődött a termelők, a kis- és közepes családi vállalkozások, valamint az állattartó gazdálkodások megerősítése.

2012. szeptember 10. - Tematikus minisztériumi honlap az erdészeti ágazat bemutatására (cikk)

Önálló, tematikus minisztériumi honlapon kaphatnak tájékoztatást a jövőben az érdeklődők az erdőkről, az erdők védelméről, az erdőgazdálkodásról, az erdészeti ágazati szereplőkről, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium erdőkhöz, erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó erdészetpolitikai elképzeléseiről, ágazatirányítási és jogalkotási tevékenységéről.(erdo.kormany.hu)

2012. szeptember 6. - Közeledik a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének határideje! (cikk)

Szeptember közepéig beérkezőleg kell kárenyhítési hozzájárulásukat befizetniük a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben kötelezően vagy önkéntesen tagsággal rendelkező termelőknek.


2012. szeptember 5.  - A kormány fehéríteni kívánja a sertéságazatot is (cikk)

Szakértői hatástanulmányok megvizsgálásával a kormány tegnap tárgyalta a fordított áfa sertéságazatban történő bevezetésének kérdését, és támogatta annak Európai Bizottság felé történő kezdeményezését az élősertés és a félsertés tekintetében.


2012. szeptember 4. - Kedvezőbb feltételekkel ösztönzik a nagyobb összegű agrárhitelezést (cikk)

Kedvezőbb kezességi feltételrendszert alakított ki az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) a nagyobb összegű hitelfelvevőknek, a kisebb hitelügyletek jelentős támogatásának megőrzése mellett.

A kedvezmények érintik az ügyletek díjait, a fedezeti elvárásokat és a kezességvállalás mértékét. A feltételek módosításával a szervezet saját eszközeivel támogatni kívánja a nagyobb beruházási vagy forgóeszköz hiteleket igénylő kis- és közepes méretű vállalkozásokat (kkv), és egyben ösztönözni szeretné a bankok hitelezési aktivitását is.


2012. szeptember 1. - Siker a húsmarha ágazat (cikk)

Jól teljesít a húsmarha-ágazat, a szarvasmarha-állomány folyamatosan nő, és ez a Vidékfejlesztési Minisztérium hatékony támogatásának is köszönhető. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hortobágy Menti Húsmarha-tartók Egyesülete Szakmai Napján beszélt az ágazat helyzetéről Tiszacsegén, majd átadta a Cserepes Tanya korszerűsített marhaistállóját.

/forrás:http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/