Hungarikumok, magyar értékek

2013. május 24. - Hungarikumok, magyar értékek

A Hungarikum Bizottság (HB) országos konferenciasorozatot szervez, amelynek célja, hogy ismertesse a megyei önkormányzatok, a települések és a művelődési intézmények vezetőivel, szakembereivel a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, valamint az annak végrehajtásáról szóló rendeletet.
A Hungarikum Bizottság titkársága a konferenciasorozaton módszertani útmutatást nyújt a települési és megyei értéktár bizottságok felállításához, hasznos információkat ad a gyűjtőmunkához, a Magyar Értéktár létrehozásához.

A konferenciasorozat mai, második állomásán, Veszprémben Gyaraky Zoltán, a HB titkára adott tájékoztatást a települési és megyei értéktár bizottságok felállításával kapcsolatos önkormányzati feladatokról és kötelezettségekről. Előadásában ismertette, hogy mi a különbség a nemzeti értékek és a hungarikumok között, hogyan épül fel a nemzeti értékek rendszere és miként lehet egy települési értékből hungarikum. Bemutatta a Hungarikum Bizottság és az annak munkáját segítő ágazati szakbizottságok feladatait.

Zobor Enikő szakmai tanácsadó a nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriáiról, a helyi értéktárak és az értéktár bizottságok létrehozásával kapcsolatos konkrét tennivalókról szólt.

A tájékoztató előadássorozat következő állomása Nagykátán lesz.

Forrás: (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)