JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE BEMUTATÁSA

Jász-Nagykun-Szolnok Megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye közigazgatási egység Magyarországon. Kelet-Magyarország középső részén található, a Tisza által kettéosztva. Északról Heves és egy rövid szakaszon Borsod-Abaúj-Zemplén megye határolja, keletről Hajdú-Bihar és Békés megyék, délről Csongrád megye, délnyugatról Bács-Kiskun megye, nyugatról Pest megye. Megyeszékhelye Szolnok. A észak-keleti része közelében halad az M3-as autópálya, amely a főváros megközelíthetőségét teszi gyorsabbá és rövidebbé.

A megyét a Tisza és mellékfolyói - Hármas-Körös, Zagyva, Tarna, Hortobágy, és a Berettyó - szelik át, amelyeket sok holtág vesz körül. A északi felén található az ország második legnagyobb állóvize a Tisza-tó, mely turisztikai központként is funkcionál.

A megye egész terület tökéletes síkság, melynek mintegy 5%-a természeti védelem alatt áll. A legnagyobb kiterjedésű védett területek felügyelete a Hortobágyi Nemzeti Park és a Körös-Maros Nemzeti Park alá tartoznak. Országos jelentőségűek a tiszakürti és a tiszaigari arborétum botanikai értékei.

A termálvízkincse kiemelkedő turisztikai értéket képvisel. Magyarország második legnagyobb folyója, a Tisza keresztülszeli a megyét, amely sokféle sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket nyújt a turisták számára. A Tisza-tó környékén az ökoturizmust és az aktív turizmust kedvelők is megtalálják a megfelelő elfoglaltságot a szabadidejük eltöltésére.

A megye területén számos szabad strand található. A Tisza-tó partján Abádszalókon, Tiszafüreden; a Tisza mentén többek közt Cibakházán, Nagykörűben, Rákóczifalván található ingyenesen látogatható fürdőhely.

A szolnoki Holt-Tiszán található kajak-kenu pálya nemzetközi minősítést kapott, ezért hazai és nemzetközi versenyek megrendezésére is kiválóan alkalmas. A természetben való kerékpározás kiemelkedő turisztikai vonzerő. A megyében a kisforgalmú utak, gátak, töltések biztonságos kerékpározási lehetőséget nyújtanak a turisták részére. A megye területét is érintve a Tisza mentén halad a nemzetközi EuroVelo II. számú kerékpáros útvonal, melynek nyomvonalát táblák is jelzik.

A szolgáltatók, a megyébe érkező turistákat számos hagyományőrző rendezvénnyel, tudományos és kereskedelmi témájú konferenciákkal és kiállításokkal várják. Számos nemzeti és nemzetközi körökben elismert rendezvénnyel büszkélkedhet, úgy, mint a Tiszafüredi Randevú, az Abádszalóki Nyár, a Szolnoki Gulyásfesztivál, az ARTÚR Fesztivál - Mezőtúri Művészeti Napok, a Kunmadarasi gyorsulási versenyek, a Túri Vásár, a Jászberényi Nyár, a Karcagi Birkafőző Verseny, a Kevi Juhászfesztivál, a Nagykunsági Kulturális Napok, a nagykörűi Cseresznye Fesztivál, a Rákóczifalvai Hagyományfesztivál - Aratófalatok Ünnepe, a Szolnoki Zenei Fesztivál és még sok más.

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Vidékfejlesztési Folyamatai

Jász-Nagykun-Szolnok megye megyei közigazgatási hivatali struktúrával rendelkezik. Közigazgatási hivatali bázisán működik a JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KORMÁNYHIVATAL 14 szakigazgatási szervvel. A megye területén 78 TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT (Abádszalók, Alattyán, Berekfürdő, Besenyszög, Cibakháza, Csataszög, Csépa, Cserkeszőlő, Fegyvernek, Hunyadfalva, Jánoshida, Jászágó, Jászalsószentgyörgy, Jászapáti, Jászárokszállás, Jászberény, Jászboldogháza, Jászdózsa, Jászfelsőszentgyörgy, Jászfényszaru, Jászivány, Jászjákóhalma, Jászkisér, Jászladány, Jászszentandrás, Jásztelek, Karcag, Kenderes, Kengyel, Kétpó, Kisújszállás, Kőtelek, Kuncsorba, Kunhegyes, Kunmadaras, Kunszentmárton, Martfű, Mesterszállás, Mezőhék, Mezőtúr, Nagyiván, Nagykörű, Nagyrév, Óballa, Öcsöd, Örményes, Pusztamonostor, Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Szajol, Szászberek, Szelevény, Szolnok, Tiszabő, Tiszabura, Tiszaderzs, Tiszaföldvár, Tiszafüred, Tiszagyenda, Tiszaigar, Tiszainoka, Tiszajenő, Tiszakürt, Tiszaörs, Tiszapüspöki, Tiszaroff, Tiszasas, Tiszasüly, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős, Tiszatenyő, Tiszavárkony, Tomajmonostora, Tószeg, Törökszentmiklós, Túrkeve, Újszász, Vezseny, Zagyvarékas) található.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 9 járás alakult, ezek székhelyein működnek a járási hivatalok. 15 településen kirendeltség működik, tovább 19-en pedig a hét 5 napján állandó ügysegéd dolgozik. A többi településen pedig a hét különböző napjain tartanak ügyfélfogadást a hivatal munkatársai. A szolnoki járási hivatalhoz 18 település tartozik, beleértve a megyeszékhelyet is. A városban mind a hat szakigazgatási szerv megtalálható: a gyámhivatal, az állategészségügyi- és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a földhivatal, a munkaügyi kirendeltség, a népegészségügyi intézet, valamint az építésügyi és örökségvédelmi hivatal. A megyében három okmányiroda is működik, 2013. január 1-től ezek is a járási hivatalokhoz tartoznak.

Járási hivatalok székhelyei és illetékességi területei Jász-Nagykun-Szolnok megyében (2013)

Járási hivatal

Járási hivatal székhelye

Járási hivatal illetékességi területe

 

Jászapáti Járási Hivatal

 

Jászapáti

Alattyán, Jánoshida, Jászalsószentgyörgy, Jászapáti, Jászdózsa, Jászivány, Jászkisér, Jászladány Jászszentandrás

 

Jászberényi Járási Hivatal

 

Jászberény

Jászágó, Jászárokszállás, Jászberény, Jászboldogháza, Jászfelsőszentgyörgy, Jászfényszaru, Jászjákóhalma, Jásztelek, Pusztamonostor

 

Karcagi Járási Hivatal

 

Karcag

Berekfürdő, Karcag, Kenderes, Kisújszállás, Kunmadaras

 

Kunhegyesi Járási Hivatal

 

Kunhegyes

Abádszalók, Kunhegyes, Tiszabő, Tiszabura, Tiszagyenda, Tiszaroff, Tomajmonostora

 

Kunszentmártoni Járási Hivatal

 

Kunszentmárton

Cibakháza, Csépa, Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Nagyrév, Öcsöd, Szelevény, Tiszaföldvár, Tiszainoka, Tiszakürt, Tiszasas

 

Mezőtúri Járási Hivatal

 

Mezőtúr

Kétpó, Mesterszállás, Mezőhék, Mezőtúr, Túrkeve

 

Szolnoki Járási Hivatal

 

Szolnok

Besenyszög, Csataszög, Hunyadfalva, Kőtelek, Martfű, Nagykörű, Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Szajol, Szászberek, Szolnok, Tiszajenő, Tiszasüly, Tiszavárkony, Tószeg, Újszász, Vezseny, Zagyvarékas

 

Tiszafüredi Járási Hivatal

 

Tiszafüred

Nagyiván, Tiszaderzs, Tiszafüred, Tiszaigar, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős,

 

Törökszentmiklósi Járási Hivatal

 

Törökszentmiklós

Fegyvernek, Kengyel, Kuncsorba, Örményes, Tiszapüspöki, Tiszatenyő, Törökszentmiklós

 
Járási hivatalok székhelyei (2013)

Jász-Nagykun-Szolnok megyében jelenleg az alábbi LEADER HELYI AKCIÓCSOPORTOK (HACS) tevékenykednek: A TISZAZUGI LEADER VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT akcióterületéhez Cibakháza, Cserkeszőlő, Csépa, Kunszentmárton, Martfű, Nagyrév, Öcsöd, Szelevény, Tiszainoka, Tiszakürt, Tiszasas települések tartoznak. Központja: Kunszentmárton. Fő stratégiai céljaik: 1. A vidéki turizmus fejlesztése, új szolgáltatások és új kapacitások kialakításával, létrehozásával, 2. Az épített és természeti örökség megőrzése, falufejlesztés, 3. Fenntartható és környezetkímélő agrárgazdaság. A KÖZÉP-TISZA-ZAGYVA VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYESÜLET 16 települést foglal magába. Főbb célkitűzéseik: A Közép-Tisza-Zagyva vidék erőforrásait ismerő, azokat saját fejlődése érdekében hasznosítani tudó, erős, "saját" fenntartható gazdaságot építő közösség kialakítása, innovatív, szolidáris, környezettudatos magatartással.

A JÁSZSÁGI KISTÉRSÉGI HELYI KÖZÖSSÉG EGYESÜLETE területéhez 16 település tartozik. A szervezet prioritást élvező célja a vidéki területeken történő változások támogatása a gazdálkodási tevékenységek nem mezőgazdasági tevékenységek felé történő diverzifikálása és a nem mezőgazdasági ágazatok fejlesztése. A TISZA-MENTI LEADER KÖZHASZNÚ EGYESÜLET Törökszentmiklós, Fegyvernek, Kengyel, Kuncsorba, Örményes, Tiszabő, Tiszapüspöki, Tiszatenyő településeken kezdte meg a vidékfejlesztéshez kötődő munkáit. A HACS célja az Európai Uniós és a nemzeti elvárásoknak is megfelelő, a közösségteremtés gondolatát hangsúlyozó, a munkahelyteremtést preferáló, az alulról jövő kezdeményezéseknek teret engedő olyan, demokratikus elveken és nyitottságon alapuló, a fenntarthatóság és az esélyegyenlőség elvét is magába foglaló stratégia megalkotása. A TISZA-TÓ TÉRSÉGE LEADER EGYESÜLET 13 településen dolgozik. Fő céljuk az alulról jövő kezdeményezéseken alapuló, fenntartható gazdaság és vidékfejlesztés. A vidékfejlesztésben jelentős szerepet vállal a 7 LEADER KÖZÖSSÉG (Jászberényi, Karcagi, Kunszentmártoni, Mezőtúri, Szolnoki, Tiszafüredi, Törökszentmiklósi). A megyében az alábbi jelentősebb SZAKMAI, SZAKMAKÖZI SZERVEZETEK, FELSŐFOKÚ INTÉZMÉNYEK tevékenykednek: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Agrárkamara, Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség, Széchenyi Programiroda Észak-Alföldi régiója, Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret működtető szervezetek, Körös-Maros, Hortobágyi, Bükki, Duna-Ipoly, Kiskunsági Nemzeti Parkok Igazgatóságai, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Szolnoki Főiskola (Szolnok), Gál Ferenc Főiskola Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Intézete (Mezőtúr), Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar (Jászberény). A megyében számos CIVIL SZERVEZET működik non-profit, egyesületi és alapítványi formában, - leginkább az oktatás, kultúra, sport, szabadidő, településfejlesztés területén.. Egy részük az önkormányzatok által generált, vagy az általuk fenntartott intézmények mellett működő, céltámogató, adománygyűjtő „kvázi-civil” szervezet, amely a helyhatóság forrásszerző képességének növelésére, kieső vagy nem létező forrásainak pótlására, bizonyos önkormányzati feladatok ellátása céljából jött létre. A civilek mellett a GAZDÁLKODÓ ÉS TÁRSADALMI SZERVEZETEK munkája is nagyban hozzájárul a megye vidékfejlesztési folyamataihoz.