Magyarország rendezi a Közép-európai Túzokpopulációk Megőrzéséről szóló

2013. április 8. - Magyarország rendezi a Közép-európai Túzokpopulációk Megőrzéséről szóló Egyetértési Memorandum részes feleinek 3. találkozóját (teljes cikk)

Tóth Katalin, a VM helyettes államtitkára nyitotta meg Szarvason, a Körös Maros Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában a Közép-európai Túzokpopulációk megőrzéséről szóló Egyetértési Memorandum (Túzokvédelmi Memorandum) részes feleinek harmadik találkozóját.

Tóth Katalin köszöntötte a 16 országból összegyűlt szakértőket. Elmondta, a túzokvédelem a magyar természetvédelem számára mindig kiemelkedően fontos volt, és egyben az egyik legnagyobb sikere is, Magyarország és azon belül is a Kőrös-Maros Nemzeti Park a mai napig központi szerepet játszik a faj közép-európai állományának megőrzésében. Az 1990-es évek elejére a korábbi vadászatnak, az egyre intenzívebbé váló mezőgazdasági tevékenységnek és a kemény teleknek köszönhetően a túzokpopuláció kritikus helyzetbe került Magyarországon. Az állománya drámaian, 900 példány alá csökkent. Azóta azonban sikerült csaknem megduplázni a túzok állományt. Ez jelenleg 1500-1600 példány körül mozog. Ehhez azonban szükség volt az érintett ágazatok, az állami természetvédelem, az agrárszektor, a vadászok és a civil szervezetek, valamint a túzokvédelemben érintett országok együttműködésére, melynek fontosságát Tóth Katalin külön hangsúlyozta.

Forrás: (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)