Mától lehet beadni a LEADER Program pályázatait

2013. június 17. - Mától lehet beadni a LEADER Program pályázatait

Június 17-étől lehet pályázni a LEADER Program összesen 30 milliárd forintos támogatására a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2013. augusztus 31-én 18:00 óráig. A kérelmeket elektronikus úton kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A pályázatot harmadszor hirdette meg a Vidékfejlesztési Minisztérium. Közlemény.

A LEADER Programból most egyszerűbben igényelhetnek legalább 200 ezer, legfeljebb 50 millió forintos támogatást a pályázók közösségi vagy vállalkozási célú helyi fejlesztésekhez. A közösségi célok megvalósítását szolgáló elképzeléseket 100 százalékban, a vállalkozások fejlesztését szolgáló célok elérését 60-65 százalékos arányban támogatják.

A 94 LEADER Helyi Akciócsoportnál a legkevesebb rendelkezésre álló forrás 160, a legtöbb akár 850 millió forint is lehet. A keretösszegek 45 százalékát gazdaságfejlesztésre kell felhasználni.

A támogatásra pályázóknak igazodniuk kell a LEADER-csoportok vidékfejlesztési stratégiájában megjelölt célokhoz, ugyanis a projektötletekről - azok megvalósíthatóságáról - ezek figyelembevételével döntenek a Helyi Bíráló Bizottságok. A támogatható projektek között van egyebek mellett a helyi termékek feldolgozása és piacra juttatása, a megújuló energiaforrások hasznosítása, a hátrányos helyzetű munkavállalók képzése, tájházak kialakítása, illetve komplex programok - például a horgászturizmus és a hozzá kapcsolódó fejlesztések - megvalósítása.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)