Mesterségek bemutatója az Abádszalóki Csipkeverők és Alkotók Házában

Abádszalóki Csipkeverők HázaAz Magyarországi Régiós Közösségek (MARK) Egyesület 2015. november 20-22 között megvalósuló rendezvényének köszönhetően ismét értéket teremtett. A többnapos rendezvény által egy új szintre lépett a hagyományápolás területén. A program a háziiparos és kézműves mesterségek széles skáláját mutatta be.

A rendezvény első napján megrendezett konferencián dr. Bartha Júlia néprajzkutató a népművészet és imázsteremtés területére kalauzolta a vendégeket. Prezentációjában a kézművesség, az iparművészet, a csipkeverés tudománya, a kun népviselet bemutatása is helyet kapott.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Kenyeres Sándorné mutatta be a tárgyalkotó népművészet mai helyzetét. Az előadó statisztikai adatokra, és tényekre támaszkodva prezentálta, a mai kézműves alkotók közösségi szokásait, és a népművészeti egyesületek mai szerepét. Kitért arra is, hogy egy-egy népművészeti díjra, hogyan tud pályázni a kézműves, azaz hol és hogyan kell a termékét zsűriztetni.

A Csipkeverők és Alkotók Házának történetét és jövőbeli terveit mutatta be Nagy Levente a Magyarországi Régiós Közösségek Egyesületének elnöke. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár kisfilmjét is levetítette, ahová 27. értékként került nyilvántartásba az abádszalóki vert csipke, amely előterjesztésre került az Országos Értéktárba is.

A rendezvény második napján valósult meg, a hagyományos „Rangos-Gangos" Vásár, ahol az érdeklődők vásárolhattak vert csipkét, foltvarrott és kunhímzéssel készült termékeket, kézzel készített ékszereket, fazekas és szőttes árut. A programsorozat fő célcsoportja a közép-és idősödő társadalom volt, ám a szervezők a fiatalabb generációkra is gondoltak.

A program harmadik napján, a gangos tornácon népi játszóházat állítottunk fel a Tisza-tó Régió Ifjúságáért Egyesület jóvoltából, ahol népi fajátékokat próbálhattak ki az érdeklődők, mint például az óbiliárdot vagy a csúszkát.

A fenti programokon keresztül a Csipkeverők Háza egy közösség kimondatlan igényeit szolgálja - a hagyományokra építkezve a turisztikai vonzerőt erősíti a térségben- mely minden helyi szereplőre hatással van.

Üdvözlettel:

Nagy Levente
Magyarországi Régiós Közösségek Egyesületének elnöke