Programbeszámoló - HELYI TERMÉK-HAGYOMÁNY, HÁLÓZAT AVAGY FIATAL KUTATÓK VIDÉKEN

2015. 04. 23. - Konferencia beszámolóA helyben előállított, ellenőrzött termékek iránt egyre növekszik a magyar vásárlók érdeklődése. A Földművelésügyi Minisztérium ezt a pozitív folyamatot erősítve a 2015. évet a helyi termék évének nyilvánította.

A stratégiai elvekhez igazodva a Gál Ferenc Főiskola a „Helyi termékekre, helyi szolgáltatásokra alapozott jó gyakorlatok feltérképezése és hálózatba szervezése Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című projekt keretén belül 2015. április 23-án tudományos konferenciát szervezett Mezőtúron a Városi Oktatási Centrumban.

Batta Attila Viktor Mezőtúr Város alpolgármestere köszöntő beszédében kiemelte a mezőtúri értékek, termékek jelentőségét, mint a helyi gazdaság megerősítésének hatékony eszközeit. Berec Zsolt Miklós a JNSZ Megyei Közgyűlés alelnöke méltatta a kormány azon munkáját, melyet a helyi értékek megőrzése, megerősítése érdekében tesz. Dr. Nagyné Varga Ilona, a JNSZ Megyei Esély Szociális Közalapítvány igazgatója bemutatta a főiskola által elnyert projekt jó gyakorlatai tapasztalatait. Tószegi-Faggyas Katalin a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztési igazgatója nyitó előadásában számot adott a kistermelői értékesítés és a helyi termékek szerepéről valamint a Vidékfejlesztési Programban található un. rövid ellátási lánc tematikus alprogramról. A plenáris előadásokat gyakorlati bemutatók követték. Csákvári Katalin családi gazdálkodó fotók segítségével kalauzolta el a közönséget a Csákvári tanyagazdaságba. Háda Attila Elemér Földművelésügyi Minisztérium Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Helyettes Államtitkárság titkárságvezetője szemléltette a Nemzeti Tanya Fejlesztési Program eredményeit, a 2015 évben várható pályázati elemeket. A tudományos tanácskozást interaktív fórum illetve kézműves kiállítás, vásár kísérte.

Köszönjük a segítő kollégák az Mezőtúri Ipari Park segítségét.

Program, előadás anyagok letölthetők: http://gff-mezotur.hu/projekt-rendezvenyek/2015-04-23-helyi-termek-hagyomany-halozat-konferencia-eloadasai

Képek, videóanyag a konferenciáról itt

Dr. Barancsi Ágnes
főiskola docens
Gál Ferenc Főiskola