Projektnyitó műhelymunka - Városi Oktatási Centrum, Mezőtúr, 2014. 06. 26.
Batta Attila Viktor, Mezőtúr alpolgármestere köszöntötte a műhelymunka résztvevőit. Elmondta, hogy a helyi termékek előállítása több szempontból is jelentős: egyrészt a helyi piacok kialakítása közösségépítő jellegű, másrészt a helyben előállított termékek egészségesebbek és az előállításuk munkát is ad a helyi embereknek.
Dr. Nagyné Varga Ilona a JNSZM Esély Szociális Közalapítványa igazgatója elmondta, hogy egy program iránti elköteleződés fontos eleme, hogy az érdeklődők már a projekt indulásától részt vegyenek a programban, ezért hívták meg a résztvevőket a projektindító műhelymunkára. A pályázatban, melynek keretében jelen műhelymunka is zajlik, a Gál Ferenc Főiskola együttműködik 3 Helyi Akciócsoporttal (Nagykunság, Jászság és Tisza-Menti LEADER), a másik négy HACS forráshiány miatt nem tudott csatlakozni.
Dr. Barancsi Ágnes a Gál Ferenc Főiskola docense ismertette a projektet.
Elmondta, hogy a projekt célja az együttműködés erősítése, a jó gyakorlatok felderítése, feltérképezése, hálózat kiépítése, a fiatal korosztály bevonása és a nők szerepvállalásának erősítése a helyi termékek előállítása, értékesítése területén. A pályázat hatóköre Jász-Nagykun-Szolnok megye. A pályázat fő tevékenységei:
- rendezvények szervezése
- alapozó kutatás és kutatás lebonyolítása
- kiadványok készítése
- képzések szervezése és ehhez kapcsolódó tananyagfejlesztés
- oktatástechnikai eszközök beszerzése.
A pályázat főbb indikátorai: 3 HACS bevonása, akciócsoportonként legalább 20 szervezet és gazda felkutatása, 30 db jó gyakorlat bemutatása, 5 db képzés bonyolítása.
A program célcsoportja Jász-Nagykun-Szolnok megye lakossága, a megyei vidékfejlesztési hálózat szereplői, az MNVH Tanácsa megyei tagjai, gyermekek és fiatalok, nők és családtagjaik.
A projektre közel 28 millió Ft-ot nyert a Főiskola.
A képzések 5 témában zajlanak 2014. július közepétől. Minden képzés célja az információ- és tudásátadás és a gyakorlatorientáltság. A képzéseken való részvétel, az étkezés és szállás térítésmentes a résztvevőknek. A képzések reggel 9.00 és délután 15.00 óra között zajlanak majd, melyekre már lehet jelentkezni.
Ismertette az öt képzést:
1) Helyi termékek fejlesztése és termelése szociális szövetkezeti keretben
2) Az esélyegyenlőség szempontjai a helyi gazdaság szervezésében
3) A szociális gazdaság szervezeteinek lehetőségei a helyi termékek előállításában
4) A háztáji gazdálkodás alapjai
5) Kézművesség a helyi gazdaságban
Kiemelte, hogy minden képzésen országosan elismert előadók is oktatnak, például Dr. Zacher Gábor toxikológus, Dr. Sipos Gyula vezérőrnagy stb.
Dr. Nagyné Varga Ilona bemutatta a program keretében készülő kutatást, melyet az Esély Közalapítvány koordinál. Elmondta, hogy a kutatás célja a helyi termékeket előállítók hálózatba szervezése és ennek megalapozottságának előkészítése. A kutatás során elkészülő tanulmány részei:
- fogalmi tisztázás pl.: szociális gazdaság, helyi termék fogalmi értelmezése
- a megyei kulcsszereplők bemutatása interjúk felvételével és dokumentum másodelemzéssel
- adatbázis építés.
A szünetet követően konzultációra, szakmai egyeztetésre került sor a résztvevők bevonásával.
A programon helyi termék bemutató és kóstoló is zajlott.