Sikeres konferenciát tartottunk a helyi ”jó gyakorlatok” feltérképezéséről

Sikeres konferencia a helyi jó gyakorlatokrólA térségek közötti együttműködés keretében „Hagyomány - Helyi termék - Hálózat” címmel rendeztek konferenciát 2014. 11. 06-án a Gál Ferenc Főiskola épületében Mezőtúron.

Az eseményen Herczeg Zsolt, Mezőtúr Város polgármestere, Dr. Kállai Mária Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja valamint Berec Zsolt Miklós a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke és Dr. Kozma Gábor a Gál Ferenc Főiskola rektora mondott köszöntőt

Előadásában Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kifejtette, a versenyképesség fokozása érdekében a 2014 – 2020 közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Programban kiemelt hangsúlyt kap a kis és közepes családi vállalkozások fejlesztése. Az államtitkár rámutatott, mindamellett, hogy meg kell őrizni vidéki munkahelyeket, szükséges a számuk növelése, javítani kell a munkavállalás feltételein. Munkahelyteremtés érdekében a nagy szerep hárul a következő munkaigényes ágazatok támogatására: állattenyésztés, kertészet, élelmiszer-feldolgozás.

Szakáli István Loránd, Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára beszédében rámutatott, a konferencia címe, - „Hagyomány - Helyi termék - Hálózat” - jól lefedi azt a fogalomkört, aminek segítségével a hungarikumokat értelmezni tudjuk. A 2012- es hungarikum törvény egy korábban megkezdett munka folytatása volt. Az új kormánystruktúrában a hungarikumok ügye az eddigieknél sokkal hangsúlyosabb szerepet kap, a Földművelésügyi Minisztériumban államtitkári és helyettes államtitkári szinten működik. Az Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Helyettes Államtitkárságon belül pedig külön Hungarikum Főosztály dolgozik.

A helyettes államtitkár kiemelte, azért kell foglalkoznunk a hungarikumokkal, mert ha ráébredünk, saját értékeinkre akkor elfoglalhatjuk a méltó helyünket Európában és a világban. Nemzetünk XX. századi története számos kihívással volt tele, a hungarikumok megléte segít ráébredni arra, milyen nemzeti kincseink vannak. A Hungarikumok Gyűjteménye a piramis rendszerben épül fel, aminek minden szintje egyaránt ugyanolyan fontos. A helyi értéktáraknak nagyobb figyelmet kell kapniuk, mindez nemcsak a határokon innenre korlátozódik, hanem azokon túl is mutat.

Szakáli István Loránd elmondta, a Hungarikumok Gyűjteményének minőségét meg kell őrizni, olyan gyűjteménynek kell lennie, amit minden magyar csúcsteljesítménynek tart. A hungarikumoknak a magyarság „nagyköveteinek” kell lennie szerte a világban, ugyanis ezzel azonosítanak minket külföldön. A helyettes államtitkár kiemelte, a pályázati rendszer átalakítása folyik, mindez a hungarikum mozgalomban dolgozók munkáját segíti majd az új értéktárak megalapításában.

Forrás: https://www.facebook.com/hungarikumokgyujtemenye