Többszáz millió forint jut egyes állatbetegségek felszámolására

2013. április 22. - Többszáz millió forint jut egyes állatbetegségek felszámolására

Az egyes állatbetegségekkel szembeni védekezés tagállami kötelezettség, amelyhez az Európai Unió pénzügyi hozzájárulást biztosít. Uniós támogatásból és a hazai költségvetésből az idén többszáz millió forint jut a járványos állatbetegségekkel kapcsolatos feladatokra: védekezésre, a betegség felszámolására, illetve annak figyelemmel kísérésére. Közlemény.

A vidékfejlesztési tárca rendeletben szabályozza a járványos, esetenként emberre is veszélyes állatbetegségek megelőzésének és felszámolásának szabályait, a védekezéséhez nyújtott forrásokat, valamint meghatározza a védekezésre szánt idei keretösszeget.

Minden uniós tagország kötelessége védekezni a kéknyelv betegség, a szalmonella, a sertéspestis, a madárinfluenza, a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak, illetve a veszettség ellen, miután ezek egy része a lakosságot is veszélyeztetheti, és amelyek hatalmas károkat okozhatnak a mezőgazdasági haszonállat-állományokban. A védekezéshez az Európai Unió pénzügyi hozzájárulást biztosít, egyben meghatározza azokat a feltételeket, amelyeket a tagállamoknak teljesíteniük kell ahhoz, hogy hozzájussanak a közösségi pénzforráshoz.

A vidékfejlesztési miniszter rendelete részletezi azokat az állatbetegségeket, illetve azokat a jogcímeket, amelyekre uniós, vagy hazai pénzügyi hozzájárulás igényelhető, és a támogatás egyéb feltételei mellett felsorolja a hozzájárulásra jogosultakat. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) bírálja el, és fizeti ki.

A jogszabály szövege itt olvasható.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)