Védjegy a hungarikumokra

A hungarikumok olyan sajátos teljesítmények, amelyek a magyar nemzet 1100 éves Kárpát-medencei történetéhez kapcsolódnak, fontos, hogy megismerjük őket, védelmezzük, és velünk legyenek a mindennapokban is - hangsúlyozta a "Hungarikumok a Parlamentben" címmel szombaton tartott eseményen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke.

A hungarikumok a nemzeti egység megjelenítői, fontos, hogy átérezzük értékeink jelentőségét, hangoztatta a tárcavezető és emlékeztetett: az Országgyűlés több mint egy éve, április 2-án, ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt. A tárcavezető a jogszabályt mérföldkőnek nevezte, amely a magyar értékek védelmében született. Annak szabályai széles körű lehetőséget teremtenek a magyarság által létrehozott, a nemzet számára fontos anyagi és szellemi értékek felkutatásához, összegyűjtéséhez és regisztrációjához. A törvényben megalkották a Magyar Értéktár fogalmát, amelyet Fazekas Sándor a hungarikummá váláshoz vezető út előszobájának nevezett.

A hungarikumtörvény eleget tesz annak az alapvető célkitűzésnek, hogy egyszerre érvényesüljön a magyarság egészére kiterjedő társadalmi önszerveződés, valamint az egységes szellemiséget közvetítő kulturális javak védelmezése. A miniszter utalt arra is, hogy a kormány a múlt héten elfogadta a hungarikumtörvény végrehajtási rendeletét, amelynek révén – jogilag szabályozott keretek között – megkezdődhet a magyarság számára fontos értékek szervezett gyűjtése. Ezeknek a javaknak a felkutatása nemzetstratégiai érdek, az egyik legfontosabb feladat – jelentette ki Fazekas Sándor, s mint mondta, a Magyar Értéktár összeállításához összmagyar gyűjtőmozgalom szükséges. Ezt felismerve egy többlépcsős, piramiselvű rendszert alakítottak ki, amely nagymértékben támaszkodik majd azokra a közösségekre, amelyek értékrendjében kiemelt helyet foglal el a kultúra és a nemzet.

A legkiemelkedőbb magyar értékek kapják majd meg a hungarikum minősítést. A rangot a Hungarikum Bizottság adományozhatja azoknak az anyagi és szellemi értékeknek, alkotásoknak, amelyek a magyar nemzet csúcsteljesítményeit alkotják. A miniszter emellett fontosnak, és az egyik elsődleges tennivalónak tartja a hungarikumok széles körű megismertetését bel- és külföldön egyaránt. Annak érdekében, hogy a magyarság legjelentősebb értékei teljes körű védelmet kapjanak, a hungarikum minősítést hamarosan védjegy fémjelzi majd – közölte Fazekas Sándor.

Az ország házában tartott rendezvényen a felszólalók közül mindenki a nemzeti értékek védelmének és megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, köztük a Hungarikum Bizottság tagjaiként Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, valamint Horváth Zsolt országgyűlési képviselő és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet főigazgatója is.

A nemzeti értékeket, köztük a hungarikumokat népszerűsítő eseményen a jelenlévők megismerkedhettek többek között a táncházmozgalom, az aggteleki cseppkőbarlang, a pécsi őskeresztény temető, továbbá a fővárosi Duna-partok, a Budai Várnegyed, az Andrássy út, de a Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, valamint a busójárás, a herendi porcelán és a törkölypálinka értékeivel is.

kormany.hu/MTI