Védjegyet kapnak a nemzeti parkok ízei, termékei

2013. június 5. - Védjegyet kapnak a nemzeti parkok ízei, termékei (teljes cikk)

A Vidékfejlesztési Minisztérium nemzeti park igazgatóságokkal közös célja, hogy a Nemzeti Parki Termék védjegy bevezetésével támogassa a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozásokat, gazdálkodókat és szervezeteket. A közelmúltban összesen nyolc nemzeti park igazgatóság tett közzé pályázati felhívást a védjegy használati jogának megszerzésére. A pályázatok eredményeként a Nemzeti Parki Termék címet mára 70 pályázó több mint 150 terméke nyerte el. A tanúsító oklevelet a győztes pályázók ünnepélyes keretek között vehetik át pénteken Debrecenben, a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2013 rendezvénysorozat keretében.

A Nemzeti Parki Termék védjegy garantálja, hogy az előállított termék védett természeti területen vagy Natura 2000 területen, elsősorban helyi alapanyagokból, a helyi hagyományok figyelembe vételével készült. Célja, hogy támogassa azokat a helyi termelőket és szolgáltatókat, akik ezeken a különleges tájakon hagyományos módon és a természetvédelem érdekeivel összhangban gazdálkodnak. A védjegyet elnyert termékek között elsősorban tésztafélék, szalámi, hús, lekvárok, kompótok, gyümölcslevek szerepelnek.

Forrás: (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)