Zajlik a 2014-2020-as időszak tervezése

2013. 05. 29.
A NAKVI koordinálásval, 140 millió forintos támogatással elkezdődött az EU 2014-2020-as költségvetési időszakának tervezéséhez kapcsolódó ágazati stratégiák, hatástanulmányok kidolgozása.

Zajlik a 2014-2020-as időszak tervezéseTöbb munkacsoportban, széles szakértői bázisra támaszkodva kezdődött el a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak tervezéséhez kapcsolódó ágazati stratégiák és hatástanulmányok kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban és a tárca háttérintézményeiben – jelentette be V. Németh Zsolt, a szaktárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára. V. Németh Zsolt elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív Programja adott lehetőséget, hogy a kormány összesen 1,1 milliárd forint értékben stratégiákat és hatástanulmányokat készíttessen el a 2014-től kezdődő hétéves európai

A pályázaton, amelyen mind a nyolc minisztérium részt vett, a vidékfejlesztési tárca 140 millió forintos forráshoz jutott.
A 2014-től kezdődő hétéves európai uniós költségvetési időszak vidékfejlesztési programjának tervezése 2012-ben elkezdődött. A munka támogatására 2012 szeptemberében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pályázatot nyújtott be az Államreform Operatív Program 1. 1. 19. számú, „Hatásvizsgálatok és stratégiák elkészítése” című felhívására, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásra érdemesnek ítélt. A projekt az Új Széchenyi Terv részeként, az Európai Unió pénzügyi támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásával valósul meg.
A projekt irányítását és a menedzsment feladatokat a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet látja el.
A stratégiai tervdokumentumok kidolgozásának célja, hogy a tárca a 2014-2020-as költségvetési ciklusban az európai uniós forrásokat a lehető leghatékonyabban, a magyar vidék és a hazai gazdatársadalom érdekeit legmesszebbmenőkig figyelembe véve használja fel. A pontos tervezéshez szükség van ágazati stratégiákra és hatástanulmányokra, amelyeket a szakemberek a VM feladatkörébe tartozó legfontosabb területekről, a különböző államtitkárságok szakmai felügyeletével készítenek el – hangsúlyozta V. Németh Zsolt. Ennek megfelelően stratégiákat dolgoznak ki többek között a hulladéktörvény végrehajtásáról, a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Programról, a biológiai sokféleség megőrzéséről, a magyar zöldség-gyümölcs ágazat jövőjéről, a 2014-2020-as időszakra vonatkozó Agrár- és Vidékfejlesztési Stratégia megalapozásáról, a megújuló agrárszakképzés iskolahálózatáról, az élelmiszeripar közép és hosszú távú fejlesztéséről valamint az akvakultúráról és halgazdálkodásról.
A tervdokumentumok elkészítésében az államtitkárságok szakemberei, a tárca háttérintézményeinek (pl. Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Agrárgazdasági Kutatóintézet, Nemzeti Környezetügyi Intézet) munkatársai, továbbá mások mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara valamint különböző tudományegyetemek szakértői, összesen mintegy 300-an vesznek részt.
A projekt befejezésének időpontja 2013. november 30.

Forrás: VM, NAKVI